CE ESTE CREATIVITATEA?

Te consideri o persoana creativa? Iti doresti sa fii creativ(a)?
Ce inseamna de fapt creativitatea, sa fii creativ(a)? Gandirea Creativa (daca ai observat un alt captitol se numeste "Exploram Gandirea". Si aici tot o forma de gandire exploram, respectiv cea creativa)?

Definitia mea favorita:+fav+devwatch: despre creativitate suna cam asa: Sa privesti /te uti la acelasi lucru la care se uita si alti, sa vezi / percepi ceva ce ceilalti nu percep, sa te gandesti la lucruri / in moduri la care ceilalti nu se gandesc si sa ai curajul de a actiona( adesea in moduri neconventionale) practic pt implementarea ideilor creative. Este o adaptare in lucuru a unui citat pe care l-am intalint cu ceva timp in urma( nu-mi amintesc autorul, posibil Michael Michalko).

Eu tind sa cred ca fiecare dintre noi este creativ, desigur poate nu la nivelul lui EinsteinEinstein, Buckminster, Tesla, Edison, da Vinci, sau a altor mari inventatori, dar intr-o masura mai mare sau mai mica in viata de zi cu zi acasa, la servici, pe strada, etc. O gospodina poate fi creativa cand gateste, mixand ingredientele; un mucitor poate fi crativ la locul sau de munca in rezolvarea problemelor pe care le intalneste, un parite in modul in care relationeaza cu ai sai copiii, etc.
Daca imi amintesc bine Milton Erikson, a folosit o povestioara asemanatoare pt a ilustra creativitatea.
Se zice ca la o scoala in cadrul unui curs in care se vorbea despre creativitate, profesorul a vrut sa le demonstreze studentilor ca fiecare dintre ei este / poate fi creativ. Pt asta doar i-a intrebat: -"Cate modalitati de ajunge acasa de aici cunoasteti?". Tu cate modalitati de a ajunge de acolo unde esti acum intr-o alta locatie? Sa exploram cateva:
  • ai putea sa mergi pe jos:walk:;
  • sa mergi cu masina;
  • sa mergi cu bicicleta:ride-a-bike:;
  • sa mergi in genunchi;
  • sa te tarasti pe burta;
  • sa te duca cineva in spate;
  • sa mergi cu sania, daca mai ai zapada,
  • sa mergi pe role:skate:;.............si lista poate continua. esti de acord nu? acum pe loc ce alte modalitati iti vin in minte?
De unde vine creativitatea? Ce determina / cauzeaza ca cineva sa fie mai creativ decat altcineva?
Dupa cum am demonstrat mai devreme, fiecare dintre noi este / poate fi creativ in mod innascut,( pot exista si exceptii, daca iti vin in minte, anunta-ne). Acum, unii dintre noi sunt mai creativi decat alti. De ce oare? Ma gandesc ca exista si factori ce tin si de ordin genetic, dar eu va propun sa ne indreptam atentia asupra altor factori care sunt la indemana fiecaruia dintre noi, daca isi doreste sa fie mai creativ(a). Ma refer la:
  • diferite tehnici / metode / secvente de pasi care urmate iti maresc sansele de a fi creativ.
  • credinta(le) pe care o ai. Pe o scara de 0-100, cat de creativ crezi ca esti? Dupa cum stii credintele sunt puternic imbinate cu eomtii, iar emotia influenteaza modul in care gandesti(si reciproca este valabila). Deci o persoana care se crede, se asteapta de la sine sa se comporte creativ are mai multe sanse de veni cu solutii creative decat o persoana care se crede despre sine ca este necreattiv. Ati intlnit deja, banuiesc, conceptul de Profetie Autoimplinita (Self Fullfiling Profecy).
  • cunsostintele de specialitate pe care le stapaneste cineva intr-un anumit domeniu. Multe dintre marile descoperiri au fost facute accidental. Deosebirea dintre o persona care are cunostinte de specialitate si una "afona" in domeniu este ca daca amandoi ar descoperii in mod accidental ceva cel "afon" nu ar stii ce sa faca cu desoperirea.
  • disponibiliatatea de a lucra, de a persevera in ciuda esecurilor temporare, (ai auzit poate ca Edison a "esuat" de vre-o 10.000 de ori pana sa decopere beculedison emote. Tin minte ca am citit undeva ca el zicea ca a mai descoperit inca o alta modalitate de a nu inventa becul si nu ca a esuat).
In articolele urmatoare iti propoun sa abordam o serie dintre acesti factori, metode care te pot ajuta sa fii mai creativ(a), daca iti doresti. Nu sunt inventate de mine si poate pe multe dintre ele le-ai intalnit deja. Iti propun o discutie pe tema lor, un schimb de idei daca vrei.

Pt tine ce inseamna creativitatea? Cat de creativ(a) te consideri? Ce anume ai facut in viata practica si consideri a fi o dovada de creativitate din partea ta?:smile:
Tags

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii
Participați la conversație

#buttons=(Accept !) #days=(220)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !

Contact form