STIUMULAREA ALEATORIE

In acest articol iti propun sa vorbim despre o modalitate proactiva de a genera idei creative. Daca imi amintesc bine pentru, prima data am intalnit acest concept in cartea Gandirea Laterala, de Edward de Bono, si din cate am inteles el este si inventatorul acestei metode. L-am vazut intr-un interviu, in care spunea ca, pe un ton cam trist, ca desi multi vorbesc si promoveaza aceasta metoda uita sa mentioneze de creatorul ei.
Totusi despre ce este vorba? Ei bine, vorbim despre Stimularea Aleatorie. In ce consta?
In a introduce in introduce in modelul tau mental, (imagineaza-ti daca vrei modelul tau mental ca o macheta, pe care sunt reprezentate diverse lucruri,case:house: rvmp, masiniCool Car, oameni, etc., relatiile dintre ele. Ele sunt facute din ceara si reprezinta gandurile tale).
Acum, acesta macheta poate sa reprezinte un proiect la care lucrezi, sa zicem ca numele proiectului ar putea fi: Cum sa fac rost de 150.000 Euro? Lucrezi la acest proiect de ceva vreme si constati ca bati pasul pe loc. Norocul tauWink. este ca ai dat peste acest articol si acum dispui de o noua metoda pentru a genera idei si a progresa in a-ti realiza proiectul. Bine, bine dar cum facem?, o sa ma intrebi. In modelul mental de care mentionam mai devreme, introduci un stimul aleatoriu.
Ce este un Stimul Aleatoriu?
  • un cuvant;
  • o imagine;
  • un sunet, o melodie;
  • o conversatie cu un amic sau un strain, in legatura cu proiectul tau.
In cartea Gandirea Laterala, se vorbeste, din cate imi amintesc eu, de stimularea aleatorie prin cuvinte.
Aceste cuvinte le poti lua fie dintr-un dictionar, cartebook, revista, etc. Dar ai grija sa fie la intamplare. Nu stai sa cauti un cuvant care ti se pare tie ca s-ar potrivi pt proiectul la care lucrezi. Poti face si asta,dar cu alta ocazie. Acum ai putea stabili sa deschizi la pagina 45, si sa alegi la randul 5 cuvantul 7. Sa zicem ca ai gasit Parfum!
Ce faci acum cu el? Il asociezi mentalThinking... sau pe hartie daca iti este mai usor cu proiectul tau, in cazul nostru "Cum sa faci rost de 150.000 Euro?" si vezi ce se intampla. Te gandesti ce stii despre parfum: cum se produce, cine il foloseste, cum il foloseste, de ce il foloseste, unde, cand, etc. si cauti sa faci asocieri de idei intre proiectul tau si acest nou concept. Cum poti transfera ce stii despre Stimulul Aleatoriu la ceea ce lucrezi tu? La prima vedere poate parea, cam fara sens,poate chiar prosteasca, dar daca perseverzi, s-ar putea sa fii placut surprins(a) de rezultate.
Se mai recomanda ca timpul acordat sa fie in reprize de cate 3-5 minute, dupa care te intorci la activitatile tale. Stai linistit(a) daca la inceput nu-ti vine nici o idee. Este normal. Persevereaza. Evita sa treci imediat sa cauti un alt Stimul Aleator. Unul, doua pe zi este de ajuns.
Un alt ingredient important este Increderea, respectiv sa te astepti sa obtii rezultate pozitive, idei creative din acest proces; sa iti doresti acest lucru.
Cam atat, in mare, despre Stimularea Aleatorie. Daca ai neclaritati.: confusion :., intreaba. Iti recomand sa cumperi si cartea Gandirea Laterala, unde vei gasi si alte metode, explicate pe larg. Cartea poate parea ca are un limbaj cam dry(sec); asa am avut uneori impresia. Totusi tehnicile in sine sunt utile si practice.

tu stiai de aceasta metoda? ai folosit-o? ce rezultate ai obtinut? ce parere ai despre ea daca o citesti pt prima data? :thinking:

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii
Participați la conversație

#buttons=(Accept !) #days=(220)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !

Contact form